5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Καλώς ήλθατε στο διαδικτυακό τόπο του
5ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης
Τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, το σχολείο πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν αρχικά τον Εθνικό Κήπο για περίπατο και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κοτσανά στο Κολωνάκι. Η έκθεση του μουσείου ξαναζωντανεύει 300περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων), που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίαςμας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στο Μαρούσι. Τα θέματα του Μουσείου ήταν πολλά και ποικίλα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας ως πανανθρώπινη αξία. Ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού και η ανάδειξη της Αθήνας ως Ολυμπιακής Πρωτεύουσας. Η απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές και η παρουσίαση των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών που απέσπασαν μετάλλια. Αυτά είναι τα βασικά προτάγματα της ίδρυσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών,μαζί με την προσφορά μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τους επισκέπτες, μια ιδέα που γεννήθηκε την περίοδο του 2004. Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν βόλτα στο GoldenHall.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου Ευταξία στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους. Εκτός από την ξενάγηση τα παιδιά παρακολούθησαν και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στον πίνακα του Γάλλου Antoine-AlphonseMonfort «Έλληνες Πειρατές». Με επίκεντρο τον πίνακα προσέγγισαν το θέμα της πειρατείας κατά την αρχαιότητα, την τουρκοκρατία, την Επανάσταση, έως και σήμερα και πήραν μέρος σε κυνήγι θησαυρού. Η δραστηριότητα αυτή άρεσε ιδιαίτερα στους μαθητές/τριες. Ακολούθως έκαναν περίπατο στην πλατεία Κλαυθμώνος.